U ime Allaha Milostivog Samilosnog
ISLAM
Arhiva
« » stu 2010
Brojač posjeta
38685
Anketa
Koliko ste upoznati s Islamom

TagList
Linkovi
Nema zapisa.
Islam
Nema zapisa.
Blog - studeni 2010
ponedjeljak, studeni 29, 2010
I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut.
(Kur'an;36- Ya-Sin, 39)

U poređenju sa ostalim satelitima Sunčevog sistema, Mjesec je veliki satelit. O nastanku Mjeseca postoji više teorija. Prema najprihvaćenijoj od njih, Zemlja se sudarila sa nekim nebeskim tijelom, te se, kao posljedica ovog sudara, od Zemlje otcijepio jedan komad i kasnije se preobratio u Mjesec. Iako ne kategorično, ovu teoriju podržaju podaci koji u posljednje vrijeme stižu sa američkog sondnog vozila "Lunar Prospector". Malo jezgro Mjeseca pokauje veliku sličnost sa Zemljinom korom.
U više ajeta Kur'an je spominje Mjesec i njegovo kretanje. Uz pomoć podataka do kojih je došla moderna nauka postalo je jasno koliko je postojanje Mjeseca bitno za život na Zemlji. Svojim obimom, koji je za jedan satelit prilično velik i odgovarajućom udaljenošću na kojoj se nalazi, Mjesec čini stabilnim centar okretanja Zemlje. A to milijardama godina osigurava očuvanje klimatskih uvjeta koji su pogodni za život na našem planetu. Pojedini naučnici govore da se, zahvaljajući Mjesečevoj sili gravitacije, održava tečno stanje jezgra centra Zemlje. Na taj način se štiti magnetno polje našeg planeta. (Na ovo pitanje ćemo se osvrnuti u 18. i 19. poglavlju.) Kada ne bi bilo ovog magnetnog polja, kosmička radijacija bi direktno dopirala do Zemlje, a to bi uništilo život na njoj. Kada ne bi bilo Mjeseca, pretpostavlja se da bi se oko svoje ose Zemlja okretala za 10 sati, što bi se ozbiljno odrazilo na život na Zemlji. Privlačna sila kojom Mjesec djeluje na okeane, usporava brzinu kretanja Zemlje.

MJESEC I MATEMATIKA

Sve ovo, od zapremine Mjeseca do brzine njegove rotacije, rezultati su preciznih matematičkih proračuna realiziranih zahvaljujući Allahovoj preciznosti i savršenstvu u stvaranju. Upravo, na matematiku koju je koristio u svemiru Uzvišeni Allah skreće pažnju riječju 'kader'.
Arapska riječ 'kader' znači 'mjera', 'uspostavljanje mjere', odnosno 'matematičko uređenje'. I u 39. ajetu sure ''Ya-sin'', koji razmatramo u ovom pogljavlju, Svemogući Allah je za ''određivanje položaja'' koristio riječ ''kader''. Udaljenost Mjeseca od Zemlje, njegova masa, brzina rotacije, njegov položaj u odnosu na Sunce, gravitacija..., sve je to matematički precizno proračunato. (Određena je mjera – kader.) Čak i najmanja promjena u ovim proračunima značila bi kraj života na Zemlji. Mjesec nije samo dior romantičnih noći, izvor pjesničkog nadahnuća, nego je, u isto vrijeme, i bitan činilac života na Zemlji.
Mjesec se okreće oko Zemlje zahvaljujući ravnoteži mnogih sila. Pored gravitacije Zemlje i Sunca, na to utječu i gravitacijska polja drugih planeta. Mjera u jednačini koja daje optimalno kretanje Mjeseca, rezultat je pravilnog podešavanja stotina različitih parametara. Da bi postojao život na Zemlji, bilo je potrebno optimizirati hiljade potrebnih parametara. Mjesec je samo jedan od njih.
Eto, tako je Uzvišeni Allah, dž. š., stvorio sistem u kojem je za postojanje Mjeseca i njegovo kretanje u svojoj orbiti na način da pomaže postojanju i održanju života na Zemlji bila potrebna vrlo precizno matematičko ustrojstvo. Svakako ne treba gubiti iz vida da je Mjesec samo jedan od faktora potrebnih za postojanje i održanje života na Zemlji.

STARI SAVIJENI PALMIN PRUT

Kruženje Mjeseca oko Zemlje upotpuni se za 27 dana, 7 sati, 43 minute i 11 sekundi. A to što se riječ 'mjesec' (kamer) u Kur'anu spominje 27 puta, poseban je kur'anski fenomen (Ovim pitanjem ćemo se pozabaviti u dijelu matematičkih fenomena u Kur'anu).
Mjesec se oko Zemlje kreće u savijenom, zavojitom orbitom. Dok Zemlja kruži oko Sunca, Mjesec oko Zemlje, ponekad ispred, a nekad iza nje, slijedi jedan spiralni put. Tako, Mjesec posjeduje orbitu koja se kreće uvijena dužinom zemljine orbite. Poput savijenog pruta. U ajetu koji razmatramo u ovom poglavlju, Mjesečea orbita je imenovana riječju ''urdžun'', koja znači ''savijeni palmin prut''. Ovaj savijeni prut je opisan još i kao ''stari'', a stari palmin prut jeste još tanji i savijeniji. Ovo je veoma lijepo i slikovito poređenje. U vrijeme objavljivanja Kur'ana bilo je nemoguće znati pojedinosti o Mjesečevoj orbiti, kao ni oblik orbite koji Mjesec iscrtava kružeći oko Zemlje.

VEZA SUNCA I MJESECA

Tako Mi Sunca i svjetla njegova, i Mjeseca kada ga prati.
(Kur'an;91- Aš-Šams, 1-2

Kur'an je na savršen način opisao Mjesečevu orbitu poredeći je sa ''starim savijenim palminim prutom''. Što se tiče gore citiranog ajeta, u njemu se aludira na Mjesečevu vezu sa Suncem. Riječ ''tela'', upotrijebljena u ajetu, znači i ''pratilac'', ''onaj koji prati''. I, doista, zajedno sa Zemljom, čiji je satelit, Mjesec se okreće oko Sunca i gdjegod da se Sunce kreće u svemiru, tamo idu i Mjesec i Zemlja. Oko Sunca, koje se kreće i plovi, okreću se Mjesec i Zemlja, koji su, dakle, podređeni sunčevim kretanjima i, krećući se oko njega, mijenjaju svoj položaj u svemiru.
Sunce je centar kretanja sistema u kome se nalazi Mjesec. To što je rečeno da ''Mjesec prati Sunce'', jedan je od nebrojenih fenomena Kur'ana koji nas oduševljava.

islam1 @ 14:45 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 21, 2010


islam1 @ 19:49 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, studeni 20, 2010


islam1 @ 15:30 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
...On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine...
(Kur'an;39- Az-Zumar, 6)

Zametak u majčinoj utrobi je veoma osjetljivo biće. Kada zametak ne bi imao specijalnu zaštitu, on bi, prilikom promjene temperature, udara, naglih majčinih pokreta, ili doživio teške povrede, ili umro. Tri su zone zaštite u majčinom stomaku koje štite zametak od vanjske opasnosti:
1 - Zid stomaka
2 - Zid maternice
3 - Amnioni mjehur (posteljica)
U VII stoljeću, kada je objavljen Kur'an, čovječanstvo nije znalo za amnioni mjehur. Dobro, kako se može protumačiti to što Kur'an upozorava na tri tmine u majčinom stomaku? Sasvim nesumnjivo, ovu formulaciju je nemoguće objasniti nivoom znanja perioda u kome je objavljen Kur'an. Zametak svoj lagani razvoj provodi na jednom sasvim mračnom mjestu, pod zaštitom ova tri sloja.
Amnioni mjehur je ispunjen fluidom, koji upija vibracije, uravnotežava pritisak, onemogućava da se amniona opna zalijepi za embrij i lagodno okretanje zametka u maternici. Kada se plod ne bi mogao kretati, ostao bi samo kao masa mesa, bio bi prekriven ranama zbog toga što bi mjesecima bio položen na istoj strani i došlo bi do niza komplikacija. Isto tako je veoma bitno da se zametak ravnomjerno zagrijava sa svih strana. Zahvaljujući tome što tečnost ravnomjerno prenosi toplotu, bez obzira na vanjsku, temperatura zametka iznosi 31°C. Naš Stvoritelj je sve, u svakoj fazi, podesio do najsitnijih detalja; odgovorio je na sve naše potrebe u tmini i naš zametak zaštitio od svih negativnih dejstava vanjskog svijeta.IZ FAZE U FAZU

Bilo je i onih koji su mislili da ovaj ajet upozorava na tri različita okruženja ili na tri različite faze našeg stvaranja u majčinoj utrobi. u tom tumačenju tri tmine su bile:
1. Fallopijeva tuba: nakon što se spoji sperma i jaje, svoj put nastavljaju kroz Fallopijevu tubu. Zigot, koji napreduje dužinom Fallopove tube, razvija se diobom ćelija.
2. Zid maternice: na ovom dijelu se provodi faza kačenja ('alaq), koju smo analizirali u 51. poglavlju.
3. Amnioni mjehur: mjehur koji je, oko zametka, ispunjen posebnom tečnošću. Preostali dugi dio razvoja se provodi ovdje.
Gledajući izvana, misli se da nema razlike među ovim tamnim mjestima. Međutim, kada bismo se mogli smanjiti na veličinu minijaturne ćelije i prošetati po ovim mjestima, uvidjeli bismo razlike među njima. Prva tamna zona podsjeća na tunel, koji je ogroman u odnosu na ćeliju. Druga tamna zona je veoma mračna šuma. Treća zona, pak, podsjeća na tamne morske dubine.
Dakle, postoje tri sloja ili tri prostora kroz koja embrion prolazi. Zanimljivo je i to da se faze provedene u ovim mračnim mjestima u svim naučnim knjigama dijele i analiziraju kao tri sljedeće faze:
1 - Predembriona faza: U ovoj prvoj fazi, poznatoj i kao ''prvi trimestar'', zigot raste diobom ćelija. Kada se ćelije množe, organiziraju se u tri sloja i to traje prve dvije sedmice.
2 – Embriona faza: Poznata i kao ''drugi trimestar'', ova druga faza traje od druge do osme sedmice trudnoće i tokom ovog perioda zametak se naziva ''živim embrionom''. U ovom periodu se iz slojeva ćelija počinju formirati osnovni organi.
3 – Faza fetusa: Ulaskom u treću etapu trudnoće, koja se naziva i ''treći trimestar'', embrion se već označava kao ''fetus''. Pojavljuju se lice, ruke i noge; fetus postaje živo biće koje vanjskim izgledom već nalikuje čovjeku. Ovaj period počinje u osmoj sedmici trudnoće i traje sve do poroda.
Kao što se i u ajetu upozorava, naše stvaranje se odvija prelaskom iz jedne faze stvaranja u drugu. Zajednička odlika svih faza jeste činjenica da su u svakoj od njih vidljivi dokazi stvaranja.
Do saznanja, koja smo vidjeli u ovom posljednjem poglavlju u vezi sa embriologijom, došlo se tek u posljednjem stoljeću. Ni u jednoj drugoj knjizi, mimo Kur'ana, ne možete naći na bilo koje od ovih saznanja ni prije Kur'ana, a ni hiljadu godina nakon njegove objave. Kur'an je skrenuo pozornost i na stvaranje smjese sjemena, i na naše stvaranje od malog dijela te smjese. Embriju, koji se razvija u maternici, Kur'an je davao imena izvedena iz oblika u kojima se nalazi, poput: zakvačak ('alaq), zalogaj mesa (mugda). Na taj način je Kur'an formirao svojevrsnu terminologiju, koja je slikovito prikazivala stanja u kojima se nalazi zametak. Opet, niko prije Kur'ana nije iznio da se prvo formiraju kosti, a potom mišići. U hiljadugodišnjoj povijesti nećete, isto tako, naići ni na jednu knjigu, mimo Kur'ana, koja je skrenula pozornost na različite tmine u stvaranju čovjeka.
Da bi se iznijela neka naučna činjenica, potrebna je, prije svega, naučna podloga, ili infrastruktura. Na postojeću podlogu nadograđuju se ostala saznanja. Osim toga, za naučna saznanja te vrste potrebni su i suvremeni mikroskopi i mikro-kamere. Niko ne može tvrditi da je u vrijeme objave Kur'ana postojala naučna podloga, mikroskop, ili mirkokamera. Niko razuman se, isto tako, neće usuditi reći kako su sve te činjenice pogođene slučajnim nagađanjima.

Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem, zatim ćemo ga u najnakazniji lik vratiti.
(Kur'ab;95- At-Tin, 4-5)

Čovjek je stvoren u najljepšem obliku, kao rezultat detaljnog plana i u fazama koje slijede jedna iza druge. A onaj koji zaboravi na ovu savršenu Allahovu kreaciju, ko umisli da je njegovo tijelo djelo njega samoga, ko se, ne priznajući Stvoritelja svoga tijela, usudi na pobunu i nezahvalnost, neće, unatoč svom savršenom izgledu, biti ništa više od najnižeg ništavila.

Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
(Kur'an;52- At-Tur, 35)

islam1 @ 12:08 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 19, 2010


islam1 @ 10:10 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 18, 2010
I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.
(Kur'an;21- Al-Anbiya', 32)

Zemljina atmosfera je nevidljivi gasoviti omotač debljine od oko 10,000 km. Poznato nam je da iz svemira na Zemlju neprestano padaju milioni meteora različitih veličina. Unatoč tome što je prozirna, atmosfera poput čeličnog štita čuva naš planet od kiše meteora. Da atmosfera nema ovo svojstvo, Zemlja bi bila izrešetana meteoria i život na njoj ne bi bio moguć. U to smo se uvjerili putujući na Mjesec. Meteori neprestano pogađaju Mjesec, a oni veće zapremine prave velika oštećenja na njegovoj površini.
Meteori se velikom brzinom sudaraju sa molekulima u atmosferi te, dostižući veliku temperaturu, sagorijevaju i nestaju pretvoreni u prašinu. Atmosfera, isto tako, filtrira štetne zrake koje dolaze od Sunca i tako sprečava uništenje života na Zemlji, ali istovremeno propušta zrake koje su potrebne za život na njoj. Tako nebo na najbolji način izvršava zadatak koji mu je Stvoritelj zadao; pokazuje se, kao i sve druge kreacije u svemiru, očima koje umiju vidjeti da je i sâmo stvoreno na planski, savršen način i s tačno određenim ciljem. Navedeni ajet još jednom upućuje na nevjernike koji su slijepi za ova čuda. Rečeni, precizno podešeni parametri u atmosferi pokazuju da je sve stvoreno veoma detaljno i precizno, s ciljem osiguranja optimalnih uvjeta za život.
Prosječna temperatura u svemiru iznosi oko -270°C. Zahvaljujući atmosferi naš planet je zaštićen od te hladnoće. Atmosfera sprečava da se energija koja dolazi od Sunca brzo vrati u svemir. Osim toga, osiguravanjem rasipanja Sunčevih zraka, čini mogućim da se osvijetle i mjesta koja nisu direktno izložena Suncu.
Putem kretanja vazduha, atmosfera također učestvuje i u ravnomjernom raspoređivanju toplote na Zemlji. Tako se topla vazdušna masa prenosi na manje topla mjesta u atmosferi, čime se postiže ravnoteža između akvatorijalnih predjela, koij su stalno izloženi zagrijavanju, i hladnih polova, koji su izloženi konstantnom gubitku toplote. Zaštita od smrtonosne hladnoće i toplote je osigurana zahvaljujući savršenom oblikovanju atmosfere.
Arapska riječ sema (što znači nebo, nebesa) obuhvata sve iznad Zemljine površine. Zato je kur'ansku sintagmu iz navedenog ajeta ''osigurani nebeski svod'' moguće shvatiti kao dokaz mudrosti Allahovog stvaranja koju prepoznajemo u atmosferi, a, u širem kontekstu, ispravno je ovu sintagmu razumjeti i kao aluziju na fenomene u cijelom svemiru.

VAN ALLENOV POJAS

Zaštita Zemlje odozgo nije ograničena samo na atmosferu. Kao što smo to i ranije spomenuli, magnetno polje, koje formiraju minerali smješteni duboko u Zemlji, stvara zaštitni oklop oko Zemlje, nazvan ''Van Allenov pojas''. Ovaj oklop nas štiti od izloženosti radijaciji. Da on ne postoji, život na Zemlji bio bi nemoguć. Kosmička zračenja koja dolaze sa zvijezda osim Sunca, ne mogu proći ovaj zaštitni oklop oko Zemlje. Takvi plazmatični oblaci mogu dostići vrijednost 100 milijardi puta veću od atomske bombe bačene na Hirošimu. Pored toplote i svjetla, sa Sunca nam, isto tako, dolazi i radijacija, kao i solarni vjetar sa veoma štetnim utjecajem. Međutim, zahvaljujući Van Allenovim pojasevima udaljenim oko 60 000 km od Zemlje, solarni vjetrovi ne mogu doprijeti do Zemlje.
''Zaštićeni, osigurani nebeski svod'', pomenut u ajetu s početka poglavlja, rezultat je brzine Zemljine rotacije, njenog položaja u odnosu na Sunce, strukture, oblika i debljine atmosferskih slojeva, strukture Zemljinog jezgra, proporcije i načina kombiniranja njenih gradivnih elemenata i savršeno skladne kombinacije nebrojenih parametara, bez čega ''osiguranje'' ne bi bilo moguće. Tvorac svih ovih precizno realiziranih proračuna ne može biti niko drugi osim sam Stvoritelj. Ljudska svijest i logika ne mogu prihvatiti tezu da su ove zaštitne karakteristike neba nastale slučajno, i da je Kur'an rezultat i proizvod ljudskog ima.

islam1 @ 13:44 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, studeni 17, 2010
Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!
(Kur'an;65- At-Talaq, 12)

U 12. ajetu sure ''At-Talaq'', jednom od kur'anskih ajeta u kome se kaže da postoji sedam nebesa, stoji da je isto koliko i Zemaljinih slojeva. U prethodnom poglavlju smo iz drugih ajeta koji govore o postojanju sedam nebesa, saznali da postoji sedam međusobno skladnih slojeva atmosfere, pri čemu svaki od njih obavlja specifičnu ulogu. Dvanaesti ajet sure ''At-Talaq'' govori o sličnosti između nebeskih i Zemljinih slojeva.
Zemlja je, kao i nebo, podijeljena na različite slojeve o kojima ovisi održivost života na Zemlji. Isto kao što je to slučaj sa atmosferskim slojevima, Zemlja je, izuzev vidljivog dijela po kojem su hodali, u arapskom društvu u kojem je živio naš Pejgamber, bila velika nepoznanica. U to vrijeme bilo je nemoguće dokučiti činjenicu da Zemlja ima međusobno različite slojeve, kao i da ti različiti slojevi imaju različite funkcije. Činjenica da Kur'an poredi atmosferske sa Zemljinim slojevima predstavlja još jedan od kur'anskih fenomena.

ZEMLJINI SLOJEVI OMOGUĆAVAJU POSTOJANJE ŽIVOTA

Kao što smo to već istakli u proteklim poglavljima, primarni cilj činjenica koje Kur'an obznanjuje nije da budu fenomeni kao takvi. Međutim, budući da su činjenice koje nam iznosi Kur'an u potpunom suglasju sa naučnim dostignućima, koje je bilo nemoguće znati u vrijeme Muhammeda, a. s., one u isto vrijeme, same po sebi, predstavljaju fenomen. Naša je dužnost ne samo otkrivanje ovih fenomena, već i razmišljanje o savršenstvima u Allahovom stvaranju. Tako, ilustracije radi, zahvaljujući materiji koja čini jezgro, kao jedan od Zemljinih slojeva, oko Zemlje postoji magnetno polje, koje čini mogućim život na Zemlji. Kada bi generator samom središtu našeg planeta bio manje snage, tada magnetno polje oko Zemlje, poznato kao Van Allenov pojas (pojas snažnog zračenja u svemiru oko Zemlje sačinjen od visoko naelektriziranih čestica uhvaćenih Zemljinim magnetnim poljem) ne bi bilo dovoljno snažno da formira štit koji bi mogao zaustaviti smrtonosnu radijaciju. Kada bi magnetno polje bilo jače, smrtonosne magnetne oluje uništile bi život na Zemlji. Zahvaljujući optimalno podešenom omjeru materija poput željeza i nikla, koji se u jezgru Zemlje nalaze u tečnom stanju, Van Allenov pojas svoju funkciju može vršiti na odgovarajući način. Sve ove precizne proračune obavio je naš Stvoritelj, kako bi Zemlju učinio pogodnom za boravak čovjeka na njoj.
Ustanovljeno je da se Zemlja milijardama godina hladila. (Pretpostavlja se da je to period od oko 4.5 milijardi godina!) Unatoč tome, u jezgru Zemlje ključa lava vrlo visoke temperature. Zemljina kora, dio planeta na kome živimo, u odnosu na cijelu Zemlju možemo uporediti sa korom jabuke u odnosu na cijelu jabuku. Debljina Zemljine kore je čak manja od 1% od njene ukupne mase. Dok čitamo knjigu, hodamo, jedemo, ćaskamo na ovoj tanahnoj Zemljinoj kori ne osjećamo ništa od vreline jezgra. Zastrašujuća dešavanja, koja nastaju u središtu našeg planeta, ne štete našim životima. Mi živimo spokojno, kao da je centar planeta mirna obala nekog jezera. E, upravo ove zastrašujuće visoke temperature i nepojmljivo snažne magnetne sile jesu, zapravo, neophodnosti bez kojih život na Zemlji ne bi bio moguć.
Naš život ovisi o ovim procesima koji nam ni na kakav način ne nanose štetu. Daleko od toga da su ovi procesi slučajni ili da smo ih mi stvorili, Bog je Taj Koji je stvorio sve, pa tako i ove procese u Zemljinoj utrobi. Naša je dužnost da, svjesni svoje nemoći i ograničenosti, zahvaljujemo Tvorcu na svim ljepotama i savršenstvima koja nas okružuju.

BROJ SLOJEVA

Zemlju čine različiti slojevi. Dublje slojeve čine teži metali; oni su mnogo topliji, gušći i pod mnogo većim pritiskomod onih na površini. Na površini Zemlje nalazi se vodeni sloj (1) litosfere, koji čini više od 70% Zemljine površine. Zatim slijedi kopneni sloj (2) litosfere, koji je veoma tanak u odnosu na ostale slojeve. Ispod ovih slojeva nalazi se gornji plašt (3). A ispod njega astenosfera (4), koja iskazuje izvjesnu gipkost.
Ispod ovog sloja slijedi donji plašt (5). U sastavu ovog sloja nalaze se materije poput silikona, magnezijuma, kisika, a, osim toga, tvrdi se da sadrži još i željezo, kalcijum i aluminijum. Ispod ovog sloja dolazi vanjsko jezgro (6), koje čini 30% Zemljine zapremine.
Unutar vanjskog jezgra nalazi se fluid koji djeluje kao generator pokretan Zemljinom rotacijom proizvodeći zaštitno magnetno polje oko Zemlje. U centru Zemlje nalazi se unutarnje jezgro (7), koje je, zapreminski, jedan od najmanjih slojeva.
Kao što se vidi, naš planet je čine slojevi različite strukture i funkcija. Broj slojeva (kao i činjenica da su u međudobnom skladu), odgovara navodima iz ajeta, a s obzirom na spomenuto moguće označavanje množine brojem sedam, čak i u slučaju da se dva sloja prihvate kao jedan, ovaj se sklad neće narušiti.
Analiziramo li fenomene u Allahovom stvaranju, moći ćemo shvatiti činjenicu, koju Allah, dž. š., ističe na kraju već spomenutog ajeta sure ''At-Talaq'': ''...da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!''

islam1 @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, studeni 16, 2010
Zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo, pa onda kap sjemena učinimo zakvačkom ('alaq)...
(Kur'an;23- Al-Mu'minun, 13-14)

Riječ koju smo u prijevodu naveli kao ''zakvačak'' jeste arapska riječ '''alaq''. Osnovno značenje ove riječi je ''nešto što visi''.
U periodu života našeg Vjerovjesnika nije postojala embriologija kao naučna grana. Zbog toga nisu postojali ni termini u vezi embriologije. Najslikovitijim riječima tog vremena, Kur'an objašnjava stanje embrija i etape kroz koje prolazi. Zigot, koji je jedna minijaturna kapljica ubačena u maternicu, ''kači se'' za zid maternice. Eto, objašnjavajući ovaj slučaj ''kačanja'' ili ''prijanjanja'', Kur'an nam govori o jednoj fazi kroz koju prolazimo u toku našeg nastanka, koja nije bila poznata u doba kada je on objavljivan. Iz tog razloga, prevoditi riječ '''alaq'' kao ''embrion'', što je izvan njenog temeljnog značenja, nije podesno i zbog toga što prijevod neće biti u dovoljnom skladu sa originalom, a i sa aspekta nepreciznog iznošenja poruke ajeta. S obzirom da u vrijeme kada je živio Muhammed, a. s., nije postojala embriološka terminologija, neće biti ispravni prijevodi u kojima bi se koristila posebna riječ za embrion. Prevesti kao ''ugrušak'' je isto tako u suprotnosti sa temeljnim značenjem riječi i upozorenjem ajeta. Zbog odlike ljepljivosti, krvni ugrušak se smatrao podesnim kao prijevod, čak se možete uvjeriti i u činjenicu da se u većini rječnika ova sintagma navodi kao jedno od sporednih značenja ove riječi. Jasno je da su oni koji nisu uspijevali shvatiti značenje ajeta u prijevod uvrštavali svoje razumijevanje. Zbog toga što se stotinama godina nakon objave Kur'ana nije znalo da u majčinoj utrobi prolazimo kroz etapu kada smo ''zakačeni'' za maternicu, riječi '''alaq'' se nastojalo dati značenje izvan njenog temeljnog značenja. Međutim, razvojem embriologije ustanovljeno je da mi u maternici doista prolazimo kroz jednu fazu koja je sasvim u skladu sa temeljnim značenjem riječi 'alaq.

SVJETLO KUR'ANA U POVIJESNIM TMINAMA

Analiziramo li djela iz vremena Kur'ana, koja su ljudi napisali prije njegove objave ili u stoljećima nakon objave uvjerit ćemo se da su, o pitanju razmnožavanja čovjeka, ljudi konstantno iznosili pogrešne ideje. U tok kontekstu su se tokom Srednjeg vijeka pojavile izmišljene priče i neutemeljene spekulacije. Harveyeva ideja, iz 1651. godine, o tome da se ''sve živo najprije formira od jajeta, a da se embrij formira u odvojenim fazama'' bila je temeljna faza u povijesti embriologije. U XVII stoljeću, kada se već koristio mikroskop, još uvijek se raspravljalo o ulogama jajeta i sperme. Veliki prirodoslovac, Bonnet (1720-1793), smatrao je da se ženska jajna ćelija sastoji od ogromnog broja manjih jaja, jednih unutar drugih, i razvio je teoriju o ''prethodnom oblikovanju'', prema kojoj dijete nastaje iz svoje minijature, a smatrao je da isti princip vrijedi i kod životinja. Ova teorija je bila vrlo popularna u XVIII stoljeću.
Nakon što je iznio ove detalje, prof. dr. Maurice Bicaille, koji je otkrio sklad između nauke i Kur'ana i primio islam, daje sljedeći komentar: ''Preko hiljadu godina prije ovog XVIII stoljeća, u kome su se još uvijek uvažavale iluzorne doktrine, ljudi su se upoznali sa Kur'anom. Njegova saopćenja u kontekstu razmnožavanja čovjeka, u jednostavnom objašnjenju, sadrže temeljne činjenice, a ljudima su trebala stoljeća da to otkrije.''
Keith Moore, profesor anatomije na kanadskom Toronto univerzitetu, koji tvrdi da je ono što Kur'an iznosi o embriologiji bilo nemoguće reći u VII stoljeću: ''Ono što je Kur'an rekao o razvoju čovjeka bilo je nemoguće reći u VII stoljeću. Štaviše, ovi podaci nisu bili u potpunosti poznati čak ni u prošlom steljeću. Ove ajete tek sada razumijemo u potpunosti, budući da man je moderna embriologija pružila mogućnost razumijevanja ovih ajeta.''
I, doista, analiziramo li povijest, vidjet ćemo da je, bez ikakvih grešaka, jedino Kur'an iznio pravu istinu razvoja čovjeka u majčinoj utrobi. Primjera radi, uzmimo ajete citirane u ovom poglavlju, koji govore da čovjek u majčinoj utrobi prolazi fazu kada je ''zakvačak''. Ne može se, mimo Kur'ana, navesti niti jedan jedini izvor u cijeloj povijesti koji je iznio ovu činjenicu. Ljudski rod je za to saznao na naučnoj platformi i to tek u nedavnoj prošlosti, otkrićem i usavršavanjem mikroskopa, akumulacijom znanja iz oblasti fiziologije, anatomije i embriologije.
To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje će - ako ne u Allahove riječi i dokaze Njegove oni vjerovati?
(Kur'an;45- Al-Džasiya, 6)

DOKAZI U FAZAMA KROZ KOJE PROLAZI EMBRIJ

Spermatozoid, koji u jajetu nađe svoju drugu polovinu, kroz Fallopijevu tubu ili jajovod napreduje prema maternici. Prilikom ovog putovanja embrij se ne lijepi za jajovod. Embrij se kreće prema maternici, a kada stigne u maternicu zakači se na dobro prokrvljenom zidu, gdje su, dakle, gusti krvni sudovi. Napokon započinje faza '''alaqa'' ili ''zakvačka'' o kojoj govori Kur'an.
Kako to da se ova gomila nerazumnih, nemoćnih ćelija zaputi prema maternici, kao najpodesnijem, čak i jedinom podesnom mjestu za nju? Kako to da se embrij, poput pihavice, lijepi za maternicu i da tu uzima hranu potrebnu za rast? (Pihavica je jedno od sporednih značenja riječi 'alaq!) Sve su to dokazi da je, stvarajući nas, Uzvišeni Allah, detaljnim proračunima krairao svaku fazu. Svi oni koji ovaj savršen plan ne doživljavaju kao Allahovo djelo, koji sva ta dešavanja obrazlažu slučajnostima i superiornim umijećima emrija, jednostavno su smiješni.
Kačanje embrija za zid maternice u fazi 'alaq moguće je zahvaljujući postojanju složenog sistema. Da bi razbio kiseli sloj na zidu maternice, embrij luči enzim, zahvaljujući kojem se pokreće hemijska reakcija koja omogućava prodiranje emrija kroz površinu maternice za koju se pričvršćava poput biljke. Na kraju, svoje potrebe za hranom i kisikom, embrij podmiruje sa tog mjesta. Enzim koji embrion luči omogućava ovo spajanje sa zidom maternice.
Način na koji embrij nalazi mjesto na kojem će se zakačiti dokaz je da je on poslan kao dio jednog velikog plana. Ćelije emrija u maternici obavljaju takve operacije da onaj ko ih analizira može pomisliti kako su ove ćelije bića koja posjeduju nadnaravnu pamet. Biolog sa Pudrue univerziteta, Laurie Iten, koji je oduševljen ovim naizgled svjesnim djelovanjem ćelija, kaže sljedeće: ''Vjerujemo da ćelije međusobno pričaju. One nisu nijeme.''

Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od 'alaqa!
(Kur'an;96- Al-'Alaq 1-2)

islam1 @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Tako mi neba i Tarika! A znaš li ti šta je Tarik? Zvijezda koja probija!
(Kur'an;86 - At-Tariq, 1-3)

Riječ ''tariq'' jezički je izvedena iz korijena ''tareqa'', u značenju ''kucati, udarati, lupati''. U velikom broju prijevoda Kur'ana riječ ''Tariq'' je uzeta kao lično ime, što nije pravilno. Ova riječ može također značiti i ''pulsirati'', poput kucajućeg srca, iz čega je izveden pojam ''pulsar'', što označava objekat koji je veoma daleko u svemiru i poput zvijezde proizvodi radio signal.

MALI ZELENI LJUDI IZ SVEMIRA

Jocelly Bell sa engleskog Cambridge univerziteta je 1967. godine iznenada naišao na gravitacijsko polje milion puta veće od Sunčevog. Objekat je emitirao pravilne otkucaje nalik otkucajima srca. U to vrijeme se nije znalo da u svemiru postoji neko nebesko tijelo koje bi moglo biti izvor ovako pravilnih otkucaja. Zbog toga se došlo do zaključka da te signale odašiljaju inteligentna bića sa drugih planeta. S velikim uzbuđenjem štampane su pozivnice, obaviještene su medijske kuće i organiziran pompezni seminar. LGM (Little Green Men - mali zeleni čovjek) značilo je da su otkrivena inteligentna bića u svemiru i da je sa njima uspostavljan kontakt putem radio signala. Nedugo zatim otkriven je izvor spornih radio signala. Bila je neutronska zvijezda, nebesko tijelo koje se okreće nepojmljivo velikom brzinom. Neutronske zvijezde tako su dobile još jedno ime, pulsari. Jocellynino otkriće nije omogućilo uspostavljanje kontakta sa svemircima, ali je osiguralo otkriće pulsara. Riječ ''pulsar'' i ''pulsirajuća'' su u skladu sa riječju ''Tariq'', koja se spominje u Kur'anu, a koja znači ''onaj koji kuca, kucač''.

ZNATE LI ŠTA JE PULSAR?

U drugom ajetu sure ''At-Tariq'' čitamo ''A znaš li ti šta je Tariq?'' Jedna kašičica materije iz pulsara teži milijardu tona. Kada bi na zemlju pao samo djelić materije sa pulsara, probušio bi Zemlju i izašao na drugom kraju planete. Zamislite, kašičica bilo koje materije sa zemlje teži svega nekoliko grama! Ove činjenice dovoljno govore o tome koliko je teško shvatiti pulsar. Pulsar nastaje sažimanjem zvijezde nekoliko puta većih od Sunca. Prečnik pulsara iznosi oko 15 do 20 km. Kada bismo na takav način sabili i naš planet, bila bi to sfera prečnika od svega 100 metara. Zemlji treba 24 sata da se okrene oko svoje ose, dok se pulsar oko svoje ose obrne nekoliko puta u sekundi. Sve ove činjenice pokazuju kako je teško pojmiti pulsar.

HAJDE, IZMISLITE NEKU MUDŽIZU?

Neki su pokušali identificirati zvijezdu sponemutu u navedenim ajetima i tvrdili da je to neko konkretno nebesko tijelo, Saturn ili Venera. Mustafa Mlivo, koji smatra da su to pogrešne pretpostavke i, ističući da Tariq nije ništa drugo do pulsar, kaže:
''Karakteristike nebeskog tijela koje se spominje u prva tri ajeta sure ''At-Tariq'' su:
1- Ono pulsira (kuca);
2- Zvijezda je
3- Probija, buši, prodire

Nijedna planeta Sunčevog sistema ne posjeduje ove osobine budući da:
- nijedna planeta ne pulsira tako da ostavlja utisak kucanja, otkucaja,
- nijedna od njih nije zvijezda, nego su to hladna nebeska tijela,
- nijedna od njih ne proizvodi tako snažnu radijaciju.''
Kao što je to očito, Kur'an govori o zvijezdi koja je otkrivena tek 1970. godine. Zbog toga što niko nije mogao pretpostaviti šta znači pulsirajuća zvijezda, riječ ''Tariq'' se u prijevodima najčešće ostavljala neprevedena, a u fusnotama, rječnicima i tefsirima objašnjavalo se njeno značenje.
Kur'an, čija je svaka rečenica, svaka riječ prepuna dubokih značenja, još uvijek krije misteriozne istine koje treba otkriti. Što više proučavamo Kur'an, sve smo prosvjetljeniji i sve smo učeniji.

islam1 @ 10:51 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 15, 2010


islam1 @ 14:21 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
(Kur'an;20- Ta-ha, 53)

...i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao.
(Kur'an;13- Ar-Ra'd, 3)

U 11. poglavlju knjige vidjeli smo da je Uzvišeni Allah u svemiru sve u parovima stvorio, te smo analizirali ajete koji govori o tome. Stvaranje biljaka u parovima je u Kur'anu posebno istaknuto.
U istraživanjima sprovedenim nad biljkama ustanovilo se da i kod biljaka postoje spolovi i da se razmnožavanje biljaka odvija spolnim putem. U vrijeme Pejgambera biologija nije bila razvijena nauka. Nije se znali detalji o razmnožavanju biljaka, kao ni uloge muških i ženskih faktora u tom razmnožavanju. Veoma je interesantno što je prije 1400 godina Kur'an skrenuo pažnju na stvaranje biljaka u parovima.
Kod biljaka sjemenarki i cvjetnica postoje muške i ženske oplođavajuće ćelije. Obje ove čelije proizvode muški i ženski organi koji se nalaze u sredini cvijeta. U nabubrenom dijelu ženskog organa, zvanom plodnica, nalaze se male i okrugle sjemenčice, a u njima ženske ćelije razmnožavanja. Muške ćelije razmnožavanja skrivene su u cvijetnom prahu, koji se proizvodi u prašniku muškog organa. Kada se polen vjetrom ili uz pomoć životinja prenese s cvijeta na cvijet, određena količina polena ostaje zalijepljena na vrhu ženskog organa. Kasnije se čestice polena niz vratić spuštaju dolje da bi, kroz usku cjevčicu, doprle do sjemenčica u plodnici. Muške ćelije za razmnožavanje također prolaze kroz ovu cjevčicu i spajaju se sa ženskim ćelijama u sjemenčicama. Spajanje muških i ženskih ćelija za razmnožavanje naziva se osjemenjivanje ili oplodnja. Iz oplođenih sjemenčica razvija se sjeme, a iz sjemena nova biljka.

IZVANREDAN SKLAD U BILJKAMA

Postoji na stotine hiljada vrsta biljaka: od biljaka veoma male visine do onih ogromnih poput kalifornijskih sekvoja, visokih oko 90 metara. Kod svih biljaka, koje se spolno razmnožavaju, muški i ženski organi stvoreni su sa međusobno različitim odlikama, a i na mikronivou ovi organi posjeduju jednu savršenu i kompleksnu strukturu.
Stotine hiljada ženskih i stotine hiljada muških organa, u stotinama hiljada vrsta stvoreni su u međusobno skladnom obliku. Ovaj sklad je veoma precizan, poput šifre koja mora biti odgovarajući da bi mogla otvoriti određenu kasu. Da u svakoj biljci nije kreiran ovaj sklad, nijedna od njih ne bi mogla postojati. Održavanje biljke u životu nemoguća je bez ovih organa. Nedostatak jednog od njih ili mali neskad između njih, doveo bi do izumiranje te biljne vrste. Stoga, ovi organi moraju istovremeno postojati na istoj biljnoj vrsti, na potpun i savršen način. To je dokaz kako je Stvoritelj sve savršeno kreirao i kako ni u čemu ne može postojati ni najmanja slučajnost ni proizvoljnost.
Ako se jedna veoma kompleksna šifra dadne stotinama hiljada puta i ako se stotine hiljada kasa uvijek otvori, može li to biti rezultat proizvoljnosti i slučajnosti?
Muški i ženski organi biljaka i ono što je potrebno za spajanje ovih organa mnogo je kompleksnije od šifre koja je potrebna za otvaranje najkompleksnijeg sefa na svijetu. Povrh toga, spolovi biljaka i oplodnja u vezi s time samo je jedan zanimljiv detalj u čudesnom svijetu biljaka. Svaka biljka sa svojom izvanrednom građom ukras je svijeta, dio ekološkog sistema i fenomen stvaranja.

islam1 @ 13:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 14, 2010
A potomstvo njegovo stvara od biti hude tekućine.
(Kur'an;32- As-Sadžda, 8)

U 46. poglavlju vidjeli smo da nam je, 12. ajetom sure ''Al-Mu'minun'', ukazano na činjenicu da je čovjek stvoren od biti zemlje. Riječ ''bit'' ili ''srž'', koja se spominje u ajetu koji smo razmatrali u tom poglavlju, spominje se i u 8. ajetu sure ''As-Sadžda'', a ovaj put se naglašava da je čovjek stvoren od biti tekućine. Kako god je, dakle, čovjek stvoren od određene biti zemlje, on se, i u stadiju sperme, stvara od određene biti ove sperme, a ne proizvoljno. Ukratko, dok se riječju ''nutfe'' skreće pozornost na stvaranje čovjeka od jednog dijela sperme, riječju ''sulalah'' skreće se pažnja na stvaranje iz određene biti sperme.
Kako smo to i prethodno naglasili, spermatozoidi su i dio sperme, a i najosnovniji materija u njoj. A spermatozoid u spermi, koji oplođuje jaje, je i jedan neznatan dio sperme – jedan od stotinu miliona spermatozoida, a i najuspješniji plivač, koji je, u preplivavanju ove duge dionice, za sobom ostavio milione drugih spermatozoida i prvi stigao do cilja. Na kraju, svi smo mi, eto, produkti ovih uspješnih spermatozoida. Svi oni koji su došli na ovaj svijet, postoje ili su postojali zahvaljujući tome što su u prvom nastupu, u takmičenju plivanja pobijedili milione ostalih takmičara. Život je vezan za postizanje pobjede u ovom teškom takmičenju. Obzirom da mi, koji u ovom trenutku čitamo ovaj tekst, postojimo, znači da smo bar jednom u svome životu nadjačali milione ostalih i ostvarili pobjedu. Svi mi postojimo zahvaljujući jednoj odabranoj biti ili srži, jednom spermatozoidu. Kako su u svemu tome sadržane velike pouke za one koji razmišljaju!

Mi vas stvaramo - pa zašto ne povjerujete? Kažite vi Meni: da li sjemenu koje ubacujete vi oblik dajete ili Mi to činimo?
(Kura'an;56- Al-Waqi'a, 57-59)

ODREĐIVANJE SPOLA FETUSA

I da On par, muško i žensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci.
(Kur'an;53- An-Nadžm, 45-46)

Danas još uvijek možemo biti svjedoci kako muškarci prekoravaju svoje žene kada im ne rode muške potomke. Ta pojava je rezultat pogrešnog ubjeđenja po kojem žene određuju spol djeteta. Još uvijek, dakle, traje pogrešno ubjeđenje, po kome se, tokom povijesti, vjerovalo da žena određuje spol djeteta. Bez obzira što u tolikoj mjeri nisu zapali pod utjecaj ove vrlo rasprostranjene zablude, do skore prošlosti su i naučni krugovi smatrali da je u spolnosti djeteta podjednak doprinos i jajne ćelije majke i spermatozoida koji dolazi od oca. Tek u skoroj prošlosti naučnici su došli do otkrića da spolnost djeteta određuje spermatozoid koji oplođuje jaje.
Iz tog razloga, upozorenja navedenih ajeta, u kojima se spolonost čovjeka dovodi u vezu samo sa sjemenom koje dolazi od muškarca, predstavljaju fenomen.
Genetički kod čovjeka čini 46 hromosoma, koji se nalaze u svakoj ćeliji. Dva od ovih hromosoma su hromosomi spolnosti. Ovi hromosomi se za muškarce označavaju kao XY, a za žene kao XX. Y hromosomi nose gene muškosti, a X gene ženskosti. Oba dijela spolne ćelije, koja se kod formiranja jajne ćelije kod žene odvajanjem rastavlja na dva dijela, podjednako nose X hromosome. Međutim, spolna ćelija kod muškarca, koja se, također, rastavlja na dva dijela, koje sačinjavaju X ili Y hromosome. Ako se X hromosom, koji se nalazi kod žene, spoji sa dijelom spolne ćelije muškarca, koja sadrži X hromosom, onda se formira ženski plod. Ako se, pak, spoji sa dijelom spolne ćelije koja sadrži Y hromosom, tada se formira muški plod. Prema tome, da li će beba biti muškog ili ženskog spola u potpunosti zavisi od hromosoma koji će doći iz sperme. Biološka istraživanja o ovom pitanju još uvijek traju. Saznanja o ovom pitanju su se proširila 2000. godine, nakon pronalaska SRY proteina na Y hromosomu i saznanja u vezi s time.
Ova činjenica, na koju je prije 1400 godina upozorio Kur'an, nije se znala do skore prošlosti.
Povijest je puna primjera nalik primjeru Henryja VIII, koji se rastao od supruge Catherine zato što mu je rodila kćerku. Ova činjenica koju Kur'an iznosi, pored toga što predstavlja fenomen, nosi u sebi i jednu dozu ironije. Stoljećima su žene bile izvrgavane poniženjima zbog spolnosti djeteta. Naučno otkriće je na vidjelo iznijelo kur'anski fenomen, a i dokazalo neosnovanost stoljetnih optužbi na račun žena u kontesktu spolnosti bebe.

MATERNICA – SIGURNO MJESTO

Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo, koju na pouzdano mjesto stavljamo do roka određenoga?!
(Kur'an;77- Al-Mursalat, 20-22)

U 21. ajetu maternica je opisana kao sigurno mjesto. S obzirom na mjesto na kome se nalazi, za nju se s pravom može reći da je sigurno mjesto. Kod muškaraca nema organa koji bi se mogao usporediti sa tim organom. Maternica je udubljenje u obliku kruške čiji su zidovi načinjeni od mišića. Kod odrasle žene duga je osam, široka pet i visoka dva i po centimetra. Relativno mala maternica se tokom trudnoće povećava. Izvan trudnoće maternica teži 50 grama, a krajem trudnoće prelazi čak i 1000 grama. Fetus koji nosi može težiti i preko 5000 grama. A to znači da je fetus 100 puta teži od same maternice.
Maternica je jedini organ u ljudskom tijelu koji se tako brzo povećava i pokazuje sposobnost tako brzog mijenjanja. Svojim jakim i debelim mišićima maternica štiti fetus, koji stalno raste, od svih vanjskih udara i negativnosti. Etape u kojima je najbespomoćniji, čovjek preživljava zahvaljujući pouzdanoj konstrukciji maternice, koja je najpodesnije i najsigurnije moguće mjesto za embrion. Analiziranje sigurne kreacije maternice, na koju nas Kur'an upozorava, očit je dokaz da je, od prvih stadija našeg nastanka, iz Svoje milosti, Uzvišeni Allah sve podesio na najbolji mogući način.

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo.
(Kur'an;1- Al-Fatiha, 1)

islam1 @ 20:18 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, studeni 13, 2010
"O Hamane," - reče faraon - "sagradi mi jedan toranj ne bih li stigao do staza."
(Kur'an;40- Al-Mu'min, 36)

"O velikaši," - reče faraon - "ja ne znam da vi imate drugog boga osim mene, a ti, o Hamane, peci mi opeke i sagradi mi toranj da se popnem k Musaovu Bogu, jar ja mislim da je on, zaista, lažac!"
(Kura'an;28- Al-Qasas, 38)

Haman se spominje u nekoliko kur'anski sura kao neko ko je pomagao i podržavao faraona koji je za sebe tvrdio da je bog. Njemu je faraon u svom sukobu s Musaom, a. s., naredio da mu podigne visoku kulu kojom će se popeti do Musaovog Boga.
Francuski naučnik prof. dr. Maurice Bucaille je u skorije vrijeme napisao knjigu pod nazivom Musa i Egipat. U ovoj knjizi se govori o korištenju imena Haman u Kur'anu, o primjedbama koje su u povijesti date na korištenje ovog imena, i o tome da odgonetanje pronađenih natpisa ispisanih hijeroglifimah potvrđuje ispravnost Kur'anskih navoda.
Ime Haman spominje se i u Starom Zavjetu i ime je jednog perzijskog vladara, što je sasvim druga osoba od one na koju aludira Kur'an. Lovci na greške, koji nastoje pronaći proturječnosti i greške u Kur'anu, tvrdili su kako je Kur'an pogrešno prepričan Stari Zavjet, a kao dokaz su navodili način korištenja imena Haman. (Ime Haman se u Kur'anu spominje na pet mjesta.) Ovi ljudi, koji misle da je Kur'an ljudsko djelo, isticali su da je osoba (Muhammed, a. s.,) za koju tvrde da je pisala Kur'an, napravila greške prilikom prepričavanja.ŠEF KAMENOLOMA

Jean François Champolliona, francuski egiptolog i jedan od pionira u izučavanju starog Egipta, poznat je po tome što je 1822. godine dešifrirao hijeroglife i pročitao kamene ploče iz Rosette ispisane hijerotskim (svećeničkim pismom) i demotskim (pismom za svakodnevnu upotrebu) pismom. Hijeroglifi su napokon pročitani i napravljene su liste imena. U muzeju Hof u Beču objašnjava se Hamanova bliskost faraonu (Vidi: Walter Wreszinski, Aegyptische Inschriften aus dem K. K., Hof Museum in Wien, 1906, J. C. Hinriesche Buchhandlung). A u rječniku Kraljevske liste ime ''Haman'' ubilježeno je kao ''šef radnika kamenoloma'', kako se to ističe i u kur'anskoj suri ''Al-Qasas'' (Vidi: Hermann Ranke; Die Agyptischen Personennamen, Vierzeischnis der namen, Verlag Von J. J. Augustin in Glückstadt, Band I, 1935).
Maurice Bucaille ime ''Haman'' dao je jednom francuskom stručnjaku za Egipat, uz objašnjenje da je to uzeto sa jednog arapskog rukopisa iz VII stoljeća. (Ne spominjući da se to ime spominje u Kur'anu i ističući da je to arapski rukopis iz VII stoljeća Bucaille je želio vidjeti reakcije ovog egiptologa.) Egiptolog je rekao da je nemoguće da se jedan takav podatak nađe na arapskom rukopisu iz VII stoljeća, ali je rekao da će pogledati listu imena faraonovog dvora, a dr. Maurice Bucailleu je predložio da konsultira Rankeov rječnik egipatskih imena Dictionary of Personal Names of the New Kingdom. Bucaille je u njemačkoj transliteraciji hijeroglifa pronašao da je Haman bio šef radnika kamenoloma. Štaviše, ime Haman uklesano je i na jednom spomeniku koji se danas nalazi u Beču. A činjenica da je ime Haman pisano s razmacima, ukazuje na njegov značaj kod faraona. (Egipćani su riječi uvijek pisali sastavljeno, osim u izuzetnim slučajevima.)
Iz svega ovoga jasno je da svaki prigovor na kur'anske navode neutemeljen i netačan. Štaviše, kada se istraži detalj na koji se daje prigovor, otkrije se još jedan fenomen Kur'ana. Nemoguće je da se ime Haman slučajno i proizvoljno našlo u Kur'anu. Nemoguće je da bilo ko, osim Uzvišenog Allaha(Boga), ovu riječ na ovaj način smjesti u Kur'an, da se svaka riječ savršeno i na mjestu koristi. Muhammed a.s nikako nije mogao znati za Hamana osim ako mu to Bog nije objavio!

islam1 @ 23:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare


islam1 @ 18:52 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su.
(Kur'an;41 – Fussilat, 11)

Prije no što se pozabavimo ovim kur'anskim ajetom, osvrnut ćemo se na jedan detalj vezan za prijevod ovog ajeta. Riječ koja je na početku ajeta prevedena kao ''zatim'' jeste arapska riječ ''summe''. Osim što znači ''zatim'', ona znači još i ''poslije'', ''nakon toga''. A riječ koja je u ajetu prevedena kao ''maglina'' jeste arapska riječ ''duhan'', koja može značiti još i ''dim'', ''magla'', ''para'', ''gas''. Iz ajeta se razumije da je svemir prošao kroz jedan stadij kada je bio u plinovitom stanju, te je, Allahovom voljom, iz ovog stadija prešao u drugi stadij u kome su nastali planete, Zemlja i druga nebeska tijela.

Znamo da se Zemlja, Sunce i zvijezde nisu nastali odmah nakon Velikog praska. Prije nastanka zvijezda, svemir je bio u stanju gasovitog oblaka, uglavnom sačinjenog od hidrogena i helijuma. Kondenzacijom i pritiskom, kao proizvod gasovitog oblaka oblikovane su planete, Zemlja, Sunce i druge zvijezde. Ova saznanja do kojih je danas došao čovjek, rezultat su niza otkrića promatranja i laboratorijskih istraživanja kroz povijest nauke. Ni znanje čitavog čovječanstva koje je živjelo u vremenu Muhammeda, a. s., nije bilo dovoljno da bi se došlo do zaključka kako je svemir prvobitno bio u plinovitom stanju. Sam Poslanik nije tvrdio da je on autor kur'anskih stavova, nego je, kao što se to često spominje, tvrdio da on samo dostavlja riječi od Stvoritelja svih svjetova:

To su nepoznate vijesti koje ti Mi objavljemo; ni ti ni narod tvoj niste prije ovoga ništa znali. Zato budi strpljiv, ishod će, zaista, u korist čestitih biti.
(Kur'an;11- Hud, 49)

PLINOVI ĆE SE JEDNOM PRETVORITI U MAGNOLIJE

Jasno je da naučni fenomeni koje nalazimo u Kur'anu ne postoje samo da bi bili mudžize, da bi se jednom ustanovilo ono što je Kur'an rekao, ili da bismo naučili neke naučne činjenice. Znanje koje crpimo iz Kur'ana je od fundamentalne važnosti. U Kur'anu je naša pažnja usmjerena na genijalnost začudnog stvaranja. Činjenica da Kur'an na čudesan način predskazuje buduće događaje, obavještava o onome što je bilo nedokučivo u vrijeme njegovog objavljivanja, nije jedino što je bitno. Kur'an također iznosi činjenice koje će tek kasnije postati poznate. Uzmimo za primjer 11. ajet sure ''Fussilat''. Mudžiza je to što prije 1400 godina Kur'an iznosi da je svemir u početku bio u stanju magline. Međutim, i formiranje zvijezda, planeta, ljudi i magnolija iz te magline, u okvirima zakona kojima je Allah, dž. š., podredio materiju, jeste mudžiza Allahovog stvaranja. Dakle, gledajući u kur'anske mudžize, ne smijemo gubiti iz vida opći nivo saznanja vremena u kojem su ti ajeti objavljivani, ali ni ono što se krije iza tih ajeta.

BESPRIJEKORNO ORGANIZIRANI ZAKONI

Svjedoci smo savršenog djelovanja fizičkih zakona prilikom stvaranja kada je maglina pod pritiskom formirala zvijezde. Zahvaljujući sili gravitacije, u plinovitom oblaku dolazi do sabijanja i stvaraju se zvijezde, ali na vrlo kontroliran način, tako da se zvijezde ne pretvaraju u crne rupe. Šta je to što tako kontrolira silu gravitacije? Zar ta mjera, ta ravnoteža otvoreno ne upućuje na svjesnog Stvoritelja? Prirodni zakoni se odnose na cijeli svemir, pa tako i na formiranje zvijezda. Njihove ciljeve je odredio Stvoritelj još prije stvaranja. Sila gravitacije nije svjesna ni inteligentna pa da može samostalno prouzročiti sva ova savršena ustrojstva. A kakva bi tek pometnja i nered vladali da Stvoritelj nije stvorio silu gravitacije, da je umjesto toga zvijezde, Mjesec i planete povezao debelim lancima kako bi ih održao na okupu? Stvaranjem zakona sile gravitacije Stvoritelj je riješio ovaj problem na najljepši mogući način. Isaac Newton (1642-1724), je prvi čovjek koji je otkrio silu gravitacije i smatrao je prirodnim zakonom koji je Bog uspostavio u svemiru. Međutim, ni on, a ni mnogi drugi fizičari nisu mogli znati da je svemir u početku bio u gasovitom stanju. To nije bilo poznato ni prije, a ni hiljadu godina nakon objave Kur'ana...

Sunce koje nas grije, plave okeane, i muzičke note i ukusna jela Allah, dž. š., je stvorio od plinovitog oblaka.

Pa ko hoće, poučit će se.
(Kur'an;80 – Abasa, 12)

islam1 @ 11:22 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, studeni 12, 2010
Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo.
(Kur'an;23- Al-Mu'minun, 12)

Koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od blata.
(Kur'an;32- As-Sadžda, 7)

Jedan od dokaza Njegovih je to što vas od zemlje stvara...
(Kur'an;30-Ar-Rum, 20)

On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i po tazbini. Gospodar tvoj je kadar sve.
(Kur'an;25- Al-Furqan, 54)

U Kur'anu je rečeno da je čovjek stvoren od zemlje i vode. Kur'an to ponekad odvojeno naglašava, a ponekad kaže da je čovjek stvoren od blata; naglašava, dakle, da je, stvoren od jedinjenja vode i zemlje.
Postoji mnogo spekulacija o tome da je čovjek stvoren od zemlje. Razvojem nauka, poput hemije i biologije, poduzeta su opsežna istraživanja zemlje, a i ljudskog organizma. Rezultati ovih istaživanja pokazali su da materija koja čine ljudsko tijelo odgovara materijama koje sadrži zemlja. To su, naprimjer, aluminijum, gvožđe, kalcijum, kisik, silikon, natrijum, selen, kalijum, magnezijum, hidrogen, klor, jod, mangan, olovo, fosfor, bakar, srebro, ugljenik, cink, sumpor i azot. Prema analizi iz jedne američke laboratorije, ljudski organizam čini 65% kisika, 18% ugljenika, 10% hidrogena, 3% azota, 1,5% kalcijuma, 1% fosfora, a ostatak čine drugi elementi. Eto, Allahova savršena umjetnost, stvaranje, na određen način sastavlja ove beživotne atome i formira čovjeka. Cijena ovog materijala na Njujorškoj berzi manja je od 100 dolara. Eto, to je cijena osnovnih materijala koji čine čovjeka. Uzvišeni Allah je stvorio čovjeka kombinacijom elemenata koji ne vrijede skoro ništa. Ali, ključ nije u hemijskoj strukturi, nego u Onome ko je stvorio čovjeka.

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo.
(Kur'an;1- Al-Fatiha, 1)

BIT ZEMLJE

Čovjek je, kako se to ističe u 12. ajetu sure ''Al-Mu'minun'', stvoren od jedne biti. Veoma preciznim podešavanjima elemenata zemlje, Allah, dž. š., je stvorio čovjeka. Svi potrebni elementi u ljudskom tijelu mogu postojati u određenoj proporciji. Narušavanje te proporcije znači bolest ili smrt. Ranije navedeni elementi ravnomjerno su raspoređeni u ljudskom tijelu, a tijelo je stvoreno tako da kasnije te materije ravnomjerno koristiti i da viškove izbacuje vani. U ljudskom tijelu ima oko 2 kg kalcijuma. Dođe li do smanjenja količine kalcijuma, zagrizanje jabuke može prouzročiti lomljenje zuba. Naše tijelo ima potrebu za oko 120 gr kalijuma. Nedostatak ovog elementa očituje se kroz bolove u mišićima, spazmu (grčenje mišićnog tkiva), umor, probleme sa crijevima, tahikardiju (ubrzan i nekontroliran rad srca). Naša potreba za cinkom iznosi svega 2-3 gr. Smanjenje ove niske količine očituje se kroz gubitak pamćenja, impotenciju, tromost, slabljenje čula mirisa i okusa. Nedostatak selena, prisutnog u količini od samo 100 mikrogramskog, očituje se kroz slabljenje mišića, gipkost srca i krvnih sudova...
Svi ovi pokazatelji ukazuju na činjenicu da nas Allah, dž. š., nije nasumce i bez plana stvorio, da nas je, kako se to ističe u citiranom ajetu, stvorio od određene biti zemlje, od određenih mjera elemenata koji se nalaze u zemlji. Kao što se vidi, nijedna riječ u Kur'anu ne spominje se uzaludno.
Precizno podešavanje ovih elemenata u ljudskom tijelu ukazuje nam na savršenstvo Allhovog stvaranja.
U suri ''As-Sadžda'', istaknuta je ljepota Allahovog stvaranja. Doista, stvaranje nečega, kao što je to čovjek, iz materije prostog izgleda poput blata, jedan je od Allahovih dokaza. Upravo se u 20. ajetu sure ''Ar-Rum'' ističe da je stvaranje od blata jedan od Allahovih dokaza.

KAKO VODA OŽIVLJAVA?

...i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?
(Kur'an;21- Al-Anbiya', 30)

Allah sva živa bića koja se kreću stvara od vode...
(Kur'an;24- An-Nur, 45)

U suri ''Al-Furqan'' se kaže da je čovjek, a u surama ''Al-Anbiya''' i ''An-Nur'' i sve živo stvoreno iz vode. Biološki, voda je temeljni faktor živih materija. Čovjeka čine ćelije. Analiziramo li ćelije, utvrdit ćemo da su one, od 60% do 80%, načinjene od vode. Ćelija, čija je temeljna materija voda, živa je materija. Nemoguć je život bez vode, koja je osnova života.
Molekulu vode čine dva atoma hidrogena i jedan oksigena. Voda, čija je svaka odlika hemijski savršeno uređena, stvorena je od beživotnih atoma, koji su 99% prazan prostor. Kako to da oživljavaju životinje i ljudi, koji su stvoreni od vode, načinjeni od atoma čijih je 99% prazno? Onaj ko dobro razmisli o ovom pitanju, shvatit će da umiješnost nije u neživim atomima, već u Allaha, dž. š., Koji oživljava te nežive atome.

On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.
(Kur'an;59- Al-Hašr, 24)

islam1 @ 23:06 |Komentiraj | Komentari: 0


islam1 @ 11:19 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 11, 2010


islam1 @ 22:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je u hadisu da je voda čista i ništa je ne može onečistiti. Da li je bilo naučnih istraživanja po tom pitanju?

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Voda je čista, ništa je ne može onečistiti" (prenose El-Tirmizi i El-Nesai). Allah, dž.š., kaže:

"I Mi s neba čistu vodu spuštamo." (Kur'an;Al-Furkan, 48.) i

"Mi šaljemo vjetrove da oplođuju (da oblake obilno ispune vodom), a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti – vi niste vlasnici njenih spremišta." (Kur'an;Hidžr, 22.)

Ibn Kesir, islamski učenjak, tumačeći riječi vi niste vlasnici njenih spremišta, pa kaže: "To znači da je samo Allah Svemogući taj koji tu vodu spušta i pohranjuje kao vrela u zemlji, Slava Allahu!" Danas naučnici potvrđuju da podzemno pohranjivanje vode sterilizira i prerađuje tu istu vodu usljed čega ista postaje pitka.

Allah, dž.š., nas podsjeća na tu blagodat i milost, pa hoćemo li mu biti zahvalni zbog toga? Ogromna je milost Svemogućeg Allaha koji je napravio velika skladišta pod zemljom za deponovanje čiste vode. Koje su nove okolnosti s tim u vezi? Naučnici su pokušavali dugi niz godina, koristeći mnoge metode, da vodu na zemlji, zagađenu mikroorganizmima koji uzrokuju mnoge bolesti, prečiste, pa su izumili stanice za prečišćavanje vode i različite vrste filtera, te su ustanovili razne metode purifikacije.

Ipak, najčudesniji način za prečišćavanje vode otkrio je mikrobiolog dr. Simon Toze koji je izumio veoma jednostavan i jeftin način za filtraciju vode - pohranjivanje u podzemne slojeve na nekoliko mjeseci. On kaže da je ova metoda dostatna da neutralizira sve štetne vrste mikroorganizama koji uzrokuju mnoge bolesti kao što su: infantilna paraliza, proljev i različite vrste teških virusnih oboljenja.

Ova metoda je nazvana "GEO metoda prečišćenja", budući da je Allah, dž.š., omogućio zemlji da upija sve vrste bakterija, virusa, ulja, masti, prljavštine i drugih nečistoća. Naučnici su ostali zbunjeni ovom čudesnom tehnikom kao što i dr. Simon kaže: "Mi znamo da zagađenje nestaje, ali ne znamo kako!" Također, on kaže: "Uspješnost ove tehnike ovisi o mnogim situacijskim varijablama - koja vrsta vodospremnika je dostupna za pohranu vode, koje okolnosti vladaju pod zemljom, vrste mikroba u pohranjenoj vodi, nutritivni stepeni i kakvi mikrobi filtracijskih obilježja postoje pod zemljom." Jedan naučnik je postavio pitanje: "Znamo da voda čisti sve, a kako možemo očistiti samu vodu od nečistoća?" Nakon dugotrajnog istraživanja naučnici su otkrili da zemljana prašina sadrži sterilizirajuće supstance koje neutraliziraju sve vrste klica.

U ovoj činjenici nalazimo da je Svemogući Allah iskoristio te tvari, koje se natalože u prašini, da budu veličanstven i besplatan način za prečišćavanje vode. Allah, dž.š., kaže:

"I daje vam da se koristite onim što je na nebesima i onim što je na Zemlji, sve je od Njega. To su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju." (Kur'an;el-Džasije,13.)

Naučnici kažu da bez ovih karakteristika prašine, mi ne bismo bili u mogućnosti piti čistu vodu. Zato Allah, dž.š., kaže: "...da imate šta piti – vi niste vlasnici njenih spremišta."

Mikroskopska fotografija zrna prašine: Primjećujemo procjepe/šupljine koje omogućuju da zemljana prašina primi vodu. Također, Svemogući Allah je opskrbio prašinu sterilizirajućim tvarima koje ubijaju sve bakterije. Ko je sve to sačinio? To je Allah, dž.š., koji je rekao: "Vi niste vlasnici njenih spremišta"!

Izvor:Islambosna.ba

islam1 @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 0
Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih, ponovo." [Kura'an;sura El – Kijame 3 - 4].

 Ako posmatrate neke dijelove kože, vidjećete grebene i brazde rezmještene po određenoj mustri. Te izbočine se pojave u 13 sedmici intrauterinog života na jagodicama prstiju a kasnije se prošire cijelom volarnom površinom šake i stopala. One se nikada ne mijenjaju, osim što mogu vremenom postati izraženije. Izgled tih šara je genetski određen.

Škotski fizičar Henry Faulds počeo je studirati otiske prstiju kao hobi krajem XIX stoljeća. Faulds je služio kao član medicinske misije u Indiji i Japanu i koristio je svoju poziciju da se bavi svojim omiljenim hobijem. Svoj hobi je nazvao daktilografija i uglavnom se njemu pripisuje prijedlog da bi se otisci prstiju mogli upotrijebiti za hvatanje kriminalaca. Danas, proučavanje otisaka prstiju je opće poznato kao nauka o dematoglifima. Dermatoglifi su, dakle, crteži na površini kože, koje čine grebeni i brazde između njih.

Međutim, metoda modernog izučavanja otisaka prstiju može se pratiti do naučnika sedamnaestog stoljeća Marcella Malpighija koji je uočio kožne papile i znojne pore kožnih brazda. Engleski botaničar N. Grew je 1684 prvi opisao mustre kožnih brazda u izvještaju za Kraljevsko Društvo. Ove mustre je J. E. Purkinje kasnije klasificirao u devet grupa. Njegova podjela u devet osnovnih mustri grubo bi odgovarala sistemu šara koji se danas koristi. Mada je Henry Faulds bio prvi koji je predložio upotrebu otisaka prstiju za hvatanje kriminalaca, njegov prijedlog je bio u velikoj mjeri ignoriran sve dok engleski astronom i izumitelj Sir Frencis Galton nije formulisao detaljan sistem klasifikacije. Huan Vucetić, doktor u Argentini, proučavao je Galtonove zapise i pronašao metod identifikacije otisaka prstiju koji je usvojila policija u La Plati, Argentina. To je bio prvi sistem identifikacije koji je bio zvanično prihvaćen i još uvijek je u upotrebi u nekoliko država Južne Amerike. U dvije godine razvoja Vucetićevog sistema identifikacije, Sir Edvard Henry, britanski istraživač naimenovan u Bengalu, Indija, izmislio je sličan sistem identifikacije. Sir Henrijev metod identifikacije i klasifikacije je uskoro bio usvojen u Engleskoj i još uvijek je najšire korišten metod u zemljama engleskog govornog područja. Metod identificira tri osnovne šare otisaka prstiju: lukovi, petlje i zavoji spirale. Svaka mustra ima neznatne varijacije. U svrhu identifikacije, otisci prstiju su razvrstani po tipu ( tip osnovne mustre ) i po broju (broj šara ) što ih je učinilo mnogo lakšim za međusobno razlikovanje. Broj brazdi je određen upotrebom dva oblika : jezgro i delta. Jezgro je centar spiralnog zavoja ili petlje a delta je divergencija ili odvajanje brazda u blizini jezgre. Kod svake individue, mustra i broj brazda na desnoj ruci bitno različit od mustre i broja šara na lijevoj ruci. Premda dvoje ljudi imaju isti tip mustre, tačna mustra i broj brazdi će uvijek biti različit.

Metode detekcije i komparacije otisaka prstiju su dosta uznapredovale od početka stoljeća.

Istraživači su koristili mnoštvo tehnika da ispitaju i zabilježe otiske prstiju. Kada osoba nešto dotakne , otisak ostane zato što znojne pore duž kožnih brazda vrha prsta ostave obris. Kroz znojne pore se konstantno luče mala zrnca znoja, zbog čega je nemoguće da ne ostne otisak. Znoj sadrži oko 99% vode. Kada znoj isparava tragovi soli, amino kiselina, i masti ostaju. Istraživači koriste praškove i hemikalije, kao što je jod i srebreni nitrat da osvijetle otiske. Novi metod upotrebe laserskih zraka je još uvijek u eksperimentalnom stadiju. Kriminalci su godinama pokušavali da uklone kožne brazde sa svojih prstiju. Najpoznatiji primjer je primjer Johna Dellengera koji je koristio kiselinu da ukloni brazde. Međutim, brazde su ponovo narasle i ponovo se pojavile u svojoj orginalnoj mustri.
islam1 @ 19:24 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare


islam1 @ 19:16 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 8, 2010
Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi we sellem, je hurmama kao hrani vjernika pridavao posebnu paznju, naročito za vrijeme mjeseca ramazana. Allah Svemogući palmu i hurmu spominje na mnogo mjesta u Kur'anu i obavještava nas da su hurme hrana stanovnika Dzenneta.More.
U čemu je onda tajna ove veoma hranljive voćke? Je li moguće koristiti hurme kao lijek za neke bolesti? Šta o hurmama kazu današnji naučnici?

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu "hljeb pustinje", jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer. U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali

simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.

Sad ćemo razmotriti koristi koje ljudi imaju od hurmi tokom različitih faza svog zivota.

Hume i period prije rođenja

Hurme stimulišu maternicu trudnice regulisanjem i pospješivanjem kontrakcija što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Hurme su od velike vaznosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom da su laksativi - sredstvo za čišćenje - kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod. Očigledno kur'ansko čudo je ajet u kojem Allah, subhanehu we te'ala, kaze Merjemi: Zatresi palmino stablo, posut će po tebi datule svjeze. (sura Merjem, 25. ajet)

Hrana i lijek za djecu

Hurme sadrze prirodni šećer koji se lahko apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od hurmi je koristan, naročito ako se izmiješa s mlijekom - to je veoma hranljiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kaša od hurmi i meda se korsti za liječenje proliva i dizenterije kod djece i u tom sličaju se uzima triput dnevno.

Ova kaša također ublazava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.

Preporučuje se kupovina kvalitetnih vrsta hurmi koje se dobro operu prije upotrebe, naročito ako se koriste kao hrana ili lijek za djecu. Ovdje ćemo spomenuti Poslanikov, sallalahu alejhi we sellem, običaj da usta novorođenčeta protrlja dobro usitnjenom hurmom i nahrani ga njome. Nauka je dokazala da davanje novorođenom djetetu malo šećera otopljenog u vodi ima dobar učinak i da pospješuje djetetovu otpornost na bolesti.

A kako znamo da je šećer iz hurmi vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, onda je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Ovo je dokaz da je Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi we sellem, bio ispred današnjih doktora kad je u pitanju ovaj način ishrane. I to ne treba da nas čudi, jer on je Boziji Poslanik.

Učinkovito liječenje tvrde stolice

Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomazu razvoj korisnih bakterija u crijevima. Hurme su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice jer materje koje se nalaze u hurmama stimulišu lijena crijeva. trebalo bi ih preko noći pokiseliti u vodu i ujutro ih izvaditi nakon što se od njih napravio fini sirup, kako bi imale laksativno djejstvo.

Lijek za seksualne smetnje

Sirup od hurmi se moze koristiit za liječenje slabog srca. Moze se koristiti i za liječenje seksualne slabosti. Kad se pomiješaju s medom i mlijekom od hurmi se napravi tonik koji je koristi za liječenje seksualnih smetnji kod oba spola i taj sirup jača tijelo i povećava nivo energije. Sirup je od koristi i starijim osobama. Poboljšava izdrzljivost i čisti tijelo od otrova koji se u ćelijama nakupljaju s vremenom.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da doktori zapadnjaci savjetuju pacijentima koje liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. I pošto znamo da hurme sadrze veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Ovdje ćemo spomenuti i hadis poslanika Muhammeda, sallalahu alejhi we sellem: "Kad bilo ko od vas hoće da prekine post, neka pojede hurmu jer u hurmi je bereket, a ako ne nađe hurmu nek se napije vode jer voda čisti." (hadis prenosi Ebu Davud)

Iz ovog vidimo da nas je Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, uputio na principe efektivnog posta konzumiranjem hurmi i vode i to mnogo stoljeća prije zapadnjaka.

Poslanikova, sallalahu alejhi we sellem, mudrost u savjetovanju da se hurme jedu za doručak sastoji se u tome da one utaljuju glad i tako smanjuju potrebu za unosom druge hrane, pa je i post stoga efektivniji i korisniji. I ako imamo na umu da je post najbolji način da se otklonu štetne materije iz tijela, onda je konzumiranje hurmi prilikom prekidanja posta učinkovito kad je u pitanju slabost i umor koje nastaju usljed nakupljanja štetnih tvari i teških metala u ćelijama organizma.

Liječenje gojaznosti

Hurme sadrze veliki broj različitih hranljivih tvari i stoga su veoma sita hrana. A pošto znamo da je uzrok gojaznosti nemogućnost da se savlada osjećaj gladi i apetit za hranom što čovjeka navodi da uzima velike količine masnoća i šećera. onda liječenje uzimanjem nekoliko hurmi kad se osjeti glad pomaze u tom slučaju. Hurme će organizmu dati potrebni šećer i stimulisati rad crijeva što će smanjiti osjećaj gladi i eventualno smanjiti potrebu za unosom hrane. Čudo koje nalazimo u hadisu: "U domaćinstvu u kojem ima hurmi, nema gladi." (prenosi Muslim)

Iz ovog zaključujemo da se hurme mogu koristiti u liječenju gojaznosti.

Lijek protiv upala

Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari; prekidanje posta hurmama je jedan od najboljih prirodnih lijekova za odrzavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari. I uzimanje soka od hurmi pomaze u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

Lijek protiv opijenosti

Hurme su odličan lijek protiv opijanja alkoholom. U tom slučaju dobro pomaze pijenje vode u kojoj su se kiselile svjeze hurme. Ovdje ćemo spomenuti jedan Poslanikov, sallalahu alejhi we sellem, hadis u kojem se govori o hurmama kao o lijeku protiv opijenosti. Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, kaze: "Ko ujutro pojede 7 osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov." (prenosi Ebu Davud)

Ako podrobno ispitamo medicinsku stranu ovog hadisa shvatit ćemo čudo koje sadrzi:

1- Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, je spomenuo broj 7. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur'anu i Poslanikovoj, sallalahu alejhi we sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur'anu broj 7.

2- 7 hurmi otprilike je teško 70 grama što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

3- Ova količina je dovolja da očisti organizam od akumuliranih otrova u ćelijama kao što su teški metali, npr. olovo. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane.

4- Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov. Također se spominje da jedenje hurmi smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

5- A što se tiče riječi sihir, samo Allah, subhanehu we te'ala, zna šta ona podrazumijeva.

6- U hadisu se ne kaze da otrov nema nikakvog utjecaja na onog ko pojede 7 hurmi. U stvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da ako pojedemo sedam hurmi svakog jutra to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam hurmi svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš Poslanik a.s. trazi.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaze i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje, a Allah, subhanehu we te'ala, jedino zna istinu.

Hurma u brojevima

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. Hurme sadrze visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%. Tezina sjemenke iznosi 6,6-14,2% od ukupne tezine hurme.

Hurme sadrze vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrze aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima vaznu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina moze se reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

I konačno .

Dragi vjernici, ako se osjećate slabo, ne oklijevajte da uzmete 7 hurmi ujutro kao što je to Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, preporučio.

Sedam hurmi je teško oko 70 g i ako ih pojedete, vi ste zapravo pojeli 70 mg kalcija, što je veoma korisno za kosti, zglobove i zivce, 35 mg fosfora koji je koristan za mozak i 7 mg zeljeza što jača organizam općenito, a posebno srce. Hurme su također prikladne za smanjenje tjelesne tezine i sadrze samo 0.25 mg masnoće. Zato ako patite od gojaznosti, onda je to pravo jelo za vas. Ovo Poslanikovo jelo reguliše i stimulira crijeva sa 10 mg hranljivih vlakana koje sadrzi.

Pa, zelite li reći "da" Poslanikovom, sallalahu alejhi we sellem, savjetu?!
islam1 @ 21:43 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, studeni 6, 2010


islam1 @ 10:11 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, studeni 5, 2010


islam1 @ 21:24 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 4, 2010


islam1 @ 18:22 |Komentiraj | Komentari: 0
Kada se u Kur´anu spominje Sunce i Mjesec, ističe se, također, da oni, svaki pojedinačno, plove po svojim orbitama:

˝I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.˝

(Kuran;Al-Anbiya´, 33)

Činjenica da Sunce ne posjeduje statičan položaj, da ono plovi po jednoj određenoj orbiti, u drugom ajetu saopćava se na slijedeći način:

 ˝I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.˝

(Kuran;Ya-Sin, 38)

Ove kur´anske činjenice su postale razumljive nakon suvremenih opservatorijskih osmatranja. Prema proračunima stručnjaka iz astronomije, Sunce se kreće grandioznom brzinom od 720 hiljada kilometara na sat u orbiti nazvanoj Solar Apex, koja je usmjerena prema Vega zvijezdi. To, prema jednom grubom proračunu, znači da Sunce u toku jednog dana pređe putanju od 17 miliona 280 hiljada kilometara. Zajedno sa Suncem, istu putanju pređu, također, i svi sateliti I planete koje se nalaze u Sunčevom sistemu. Pored toga, sve zvijezde ukupnog svemira posjeduju plansku pokretljivost sličnu ovoj. Činjenica da je cijeli kosmos na ovaj način opremljen orbitama također se ističe u Kur´anu na slijedeći način:

˝Tako Mi neba punog zvjezdanih puteva.˝  (Kuran;Az-Zariyat, 7)

U cijelom kosmosu postoji oko 200 milijardi galaksija, od kojih svaka posjeduje u prosjeku po 200 milijardi zvijezda. Veoma velika većina ovih zvijezda ima svoje planete, a planete, također, svoje satelite. Sva ova svemirska tijela, opet, posjeduju veoma precizno određene orbite. I svako od ovih tijela se milionima godina kreće po svojoj orbiti koja je u savršenom skladu i harmoniji sa ostalima. Pored toga, također, i veoma veliki broj zvijezda-repatica kreće se po orbitama koje su određene za njih.

Orbite koje su raspoređene po cijelom kosmosu ne pripadaju samo nebeskim tijelima. Galaksije se, također, zbunjujućom brzinom i preciznošću kreću po svojim orbitama. Tokom ovih kretanja nijedno nebesko tijelo se ne sudara sa drugim, njihovi putevi se ne ukrštavaju. Posrijedi je tako zaprepašćujući sklad da je uočeno da određene galaksije prolaze jedna kroz drugu a da se, pritom, nijedan njihov dio ne sudara sa drugim. Apsolutno je sigurno da čovječanstvo u periodu objave Kur´ana nije posjedovalo teleskope nalik današnjima koji osiguravaju osmatranje kosmosa u dubinama mjerenim milionima kilometara, razvijenu tehnologiju za osmatranje, nije posjedovalo saznanja moderne fizike i astronomije. Prema tome, bilo je nemoguće u to vrijeme naučno otkriti činjenicu da je, kako je to u Kur´anu istaknuto, kosmos ˝pun zvjezdanih puteva˝. Međutim, ove činjenice su jasno predočene u Kur´anu koji je objavljen u istom tom periodu, pošto je Kur´an riječ Sveznajućeg, Allaha dž.š.

islam1 @ 17:58 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.